VITA TRÄDGÅRDEN

 

ÄR:

En brant slänt på baksidan som ger utsikt från glasverandan och ska skapa en övergång till den lilla dalen, med dess rika fågelliv.

 

FAKTA:

Fri form 18 x 20 m,  350 m²

Norrslänt.

Vandrande förmiddagssol.

 

 

HISTORIA

VÄXTVAL

loading...
loading...

VITA TRÄDGÅRDEN

HISTORIA

 Detta var den gamla gårdens köksbaksida.  Där vi idag har en glasveranda fanns tidigare en farstu.  Härifrån ledde stentrappan ner till den grävda brunnen. En andra trappa gick ner till utedasset och ett stenbyggt svinhus som låg i dalen och numera ofinns.

Hela slänten bakom huset, var tidigare en fruktträdgård på norrsidan?? Senare fick jag lära mig att det var medveten plantering, för att inte väcka träden för tidigt på våren.

De var inte så dumma förr.

Numera finns endast ett jättelikt päronträd kvar. Det halverades under stormen Gudrun när skatornas bo blev för mycket vindfång. Min svärmor kallade sorten för "Tryckhalsar". Fullständigt oätliga, men drar oändliga mängder koltrastar på höstarna och blommar fantastiskt i, just det: VITT.

RÖJNING

Vi fick rätta till terassmuren som var delvis raserad. Lägga om stentrappan, såga bort gigantiska häggträd, sjävsådda askar och fågelbär. Det få frukträden, stod inte att räddas. Nu skulle här skapas en glänta som man kunde se ut över från glasverandan.

INSPIRATION

Det ligger kanske nära till hands att detta vita, hade sin grund i SISSINGHURST berömda trädgård. Men så var det inte!  Jag hade läst om s.k. månskensträdgårdar hos  Martha Högström tidigt. Och det blev liksom en fix idé att så skulle det bli. Egentligen är det ett mycket gammalt koncept som har sitt ursprung i Indien. Men det blir mycket sagolikt i skymningen.

BÖRJAN

Det fanns ett ganska mediokert planturval fortfarande på sent 80-tal. För att skaffa vita namnsorter fick man ta sig till CEDERGRENS plantskola utanför Helsingborg.

Några år senare etablerade sig en växtintresserad ungdom på Lindhults Plantskola.

Nu lyckades jag ragga namnsorter från engelska böcker lite enklare.

Problemet med vita växter är: Allt är faktiskt inte VITT. Det kan dra åt rosa, rött, blått och inte minst gräddigt. Det är här Sissinghurst är fullständigt outstanding. Här är allt bländvitt!!  Nästan. Sedan ska det vara vita sjok inte en prickig samling.

DET HELA ÄR INTE SÅ LÄTT 

Nu blev det en period med ett samlande av så många sorter som möjligt.

Ambitionerna växte liksom familjens barnaskara. Resa ville man fortfarande.